NL | DU

Omgeving:

Heerlijke zomerse zonnestralen of wit besneeuwde heuvels? Geen betere plek dan Zuid Limburg om ervan te genieten!

Landgraaf
De jonge gemeente Landgraaf dankt zijn naam aan een mysterieuze prehistorische gracht (graaf) die midden door de regio loopt. Momenteel verbindt de droge gracht ‘de Landgraaf’ het bewoonde gedeelte met een schitterend heidegebied.

Landgraaf is een muzikale gemeente. Jaarlijks verzorgen honderden muzikanten, muziekkorpsen, harmonieën, fanfares en drumbands en het Landgraafse Symphonieorkest optredens in onder andere het multifunctioneel zalencomplex ’de Brandpoort’. Landgraaf is daarnaast bij velen bekend vanwege het Pinkpop festival dat ieder jaar weer met Pinksteren wordt georganiseerd, in en rond Megaland, aan de voet van de Wilhelminaberg. Daarnaast zorgen de kastelen Strijthagen en Wormdal in Rimburg, authentieke mijnwerkers buurten, Stadspark Gravenrode, hoeves en watermolens voor een mooi aanblik. Landgraaf is een cultuur- en folklore regio bij uitstek. (Park Gravenrode: winnaar Eden Award).

Het sportieve imago van Landgraaf wordt bevestigd door de finish en de Koninginnerit van de Profwielerronde van Nederland. Voor de hele familie is het zwemparadijs ‘in de Bende’. Nieuwe ontwikkelingen zijn thematuinen Mondo Verde, een uniek tuinenpark waar u in een dag een rondreis door de mooiste tuinen van de wereld maakt, en SnowWorld, de langste overdekte skibaan van Europa, maken Landgraaf een ontdekking in Zuid-Limburg!
Vanaf deze twee attracties kunt u met de mooie straattrein Parkstad heel gemakkelijk het museum Industrion, NS-station Kerkrade of het opstappunt van de Zuid-Limburgse. Stoomtreinmaatschappij bereiken. Of kom naar het nationaal bekende Poëziefestival te Landgraaf.

Parkstad Limburg
Het dynamische Parkstad Limburg is op dit moment de snelst groeiende toeristische bestemming van Nederland en een gebied dat bol staat van de contrasten en uitersten… Parkstad Limburg heeft namelijk het grootste indoor skidorp ter wereld, de hoogste ‘wandeltrap van Nederland, de grootste woonboulevard van Europa, de meest innovatieve én moderne dierentuin van Europa, één van de grootste te bezoeken kastelen van Nederland, één van de 13 Wereld Erfgoedmonumenten van Nederland, de oudste en grootste abdij van Nederland, het grootste wereldtuinen object van Nederland, de grootste Romeinse opgravingen van Nederland en ga zo maar door… Parkstad Limburg telt vele unieke musea, staat bol van de bijzondere monumenten, laat nog een stuk Nederlandse mijnhistorie herleven en is jaarlijks gastheer van een lange reeks culturele en sportieve evenementen.

Parkstad Bruist!
De inwoners van parkstad Limburg zijn levensgenieters en liefhebbers van een rijk cultureel leven. Dit blijkt uit het enorm aantal evenementen en festivals die gehouden worden in Parkstad. Zelfs op internationaal vlak kent Parkstad enkele grootheden. Hierbij valt te denken aan het oudste openluchtfestival van de wereld, Pinkpop. Dit 3-daagse evenement wordt jaarlijks gehouden op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. Daarnaast kan Kerkrade elke 4 jaar rekenen op tienduizenden deelnemers van over heel de wereld en honderdduizenden bezoekers die Kerkrade omtoveren tot het wereldwijde middelpunt van blaasmuziek. Het Wereld Muziek Concours Kerkrade wordt internationaal erkend als het belangrijkste internationale festival voor de blaasmuziek. Tijdens het WMC laten de belangrijkste en meest spraakmakende muziekgezelschappen ter wereld je de verrassende veelzijdigheid van blaasmuziek ervaren. Bovendien sieren internationale toppers zoals het zomerfestival Cultura Nova in Heerlen, of de folkloristische Parade in Brunssum de lijst. Daarnaast zijn er nog andere juweeltjes van evenementen zoals het Orlando Festival, de Taptoe in Heerlen, het internationale Euriade festival en het Booch! Parkstad mag dus gerust gezien worden als regio waar de evenementen liefhebber ongetwijfeld zijn hart zal ophalen.

Natuur en Tuinen
De naam Parkstad roept landelijke én stedelijke associaties op. Dat komt doordat aan de steden en dorpen weidse parken en natuurgebieden grenzen, waar u naar hartelust kunt wandelen en fietsen. Parkstad Limburg wordt daarom ook wel eens de groene oase van Zuid-Limburg genoemd. Hellingbossen, beekdalen en plateaus worden afgewisseld met glooiende akkerbouw en imposante natuurparken. Een prachtig gebied in deze regio is de Brunssummerheide, het grootste aaneengesloten heidegebied van Zuid-Limburg. Zelfs de ervaren wandelaar kan hier urenlang vertoeven zonder een passant te ontmoeten. In Brunssum kunt u ook heerlijk tot rust komen in het Schutterspark. Zeer kenmerkend ook is het gebied van de Roode Beek. Deze meanderende stroom ontspringt in het natuurgebied Brunssummerheide, ten zuidoosten van Brunssum kronkelt via Schinveld en het Duitse Gangelt richting noorden. Het 700 hectare grote Park Gravenrode verbindt Kerkrade en Landgraaf via diverse wandelroutes. En tot slot vindt u in Parkstad Limburg diverse bijzondere tuinen en landgoederen die u kunt bezoeken, zoals de Botanische Tuin in Kerkrade, IVN Heemtuin in Brunssum, Huys de Dohm in Heerlen, de ABP-tuin in Heerlen en Landschapspark Terworm, een landschapspark van 250 ha als voortuin van Parkstad Limburg, eveneens in Heerlen en natuurlijk het internationaal bekende Wereldtuinen Mondo Verde in Landgraaf.